De Goudse Runners : sinds 1979 een begrip in Gouda en omgeving
• loopgroep;
• geen lidmaatschap;
• betaling per training;
• collectieve vrijblijvendheid;
• gediplomeerde trainers;
• gehele jaar trainen in de buitenlucht (ook in vakantieperiodes);
• ieder doet mee op eigen niveau;
• wekelijks zo’n 250 lopers.

Ontstaan van de Goudse Runners
Sinds 1979 een begrip in Gouda en omgeving
31 maart 1979 startte de eerste loopactiviteit voor recreanten in Gouda. Enkele enthousiaste gouwenaren vroegen een medewerker, in dienst van de Gemeente Gouda, om looptrainingen in Gouda te verzorgen. Ze wilden geen vereniging zijn, maar wel ongeorganiseerd in de buitenlucht looptrainingen volgen. Op dit initiatief werd op dinsdagen in het, toen nog niet complete, Groenhovenpark gestart met looptrainingen. Er meldden zich 10 enthousiastelingen voor deze alles omvattende training. Helaas waren niet alle sportverenigingen blij met dit initiatief; bij de Goudse Runners kon je trainen zonder een lidmaatschap aan te gaan. Iedereen betaalde 2 gulden per aanwezige trainingsavond. Dit was eigenlijk het begin van de recreatieve sportcultuur. Vrijheid, blijheid en inspanning werden de uitgangspunten. In de loop van het jaar nam het aantal ongebonden lopers snel toe en er moest toch maar een naam voor deze groep van recreatieve hardlopers gevonden worden. Het werd Goudse Runners. Met deze naam wist iedereen gelijk waar de lopers vandaan kwamen bij een recreatieve loop ergens in de omgeving. Een mooi stukje p.r. voor de stad Gouda. Jarenlang liepen de Goudse Runners in het Groenhovenpark. De uitbreiding van dit gebied maakte het loopterrein alleen maar uitdagender. De atletiekbaan in het Groenhovenpark werd aangelegd dus begon er ook een groep op vrijdagmorgen op deze kunststof atletiekbaan te trainen. Inmiddels groeide de wijk Goverwelle en werd het hoog tijd om ook daar een groep te starten. Op 16 maart 1993 ontstond de eerste loopgroep in een wijk volop in ontwikkeling. Al snel werd dit een hechte groep runners die uitkeek naar een tweede trainingsavond in de eigen wijk. En zo werd er gestart op de dinsdag en donderdagavond met 2 groepen Goudse Runners in deze nieuwbouwwijk. Maar binnen de stad Gouda bleef het aantal enthousiaste “ongebonden” lopers groeien zodat op 18 maart 2003 de vijfde groep in Bloemendaal gestart kon worden. Dit keer een groep met niet alleen hardlopers maar ook met sportwandelaars. Deze groep maakt net als in 1979 gebruik van het Groenhovenpark en de Groene wal.

De trainers van de Goudse Runners maken deel uit van het trainerscorps dat de beginnende atleten van de clinic Start to Run begeleiden. Vanuit deze clinic kwam de vraag om ook op zaterdag te kunnen lopen. En zo breidden de Goudse Runners uit met een trainingsmoment op zaterdagochtend.
Anno 2012 lopen wekelijks vaak meer dan 250 ongebonden lopers bij de Goudse Runners. En het blijft niet alleen bij trainen want er wordt deelgenomen aan verschillende lopen met als hoogtepunt de Goudse Singelloop waar gemiddeld 100 runners aan deelnemen!

Even chronologisch:
30 april 1979 de eerste training in Bloemendaal
16 maart 1993 de eerste trainingen in Goverwelle
18 maart 2003 start dinsdagochtend in Bloemendaal (hardlopers en wandelaars)
1 januari 2011 start zaterdagochtend in Bloemendaal
9 september 2012 start woensdagochtend in Goudse Hout

Trainers:
Hans van de Water trainer sinds 31 maart 1979, sinds januari 2011 hulptrainer
Agnes van Wijk trainster sinds 18 maart 2003
Rob van Barlingen trainer sinds 17 april 2004
Thea vd Velde trainster sinds 1 januari 2011
Karin Bezemer trainster sinds 19 september 2012
Paul Möhle trainer sinds oktober 2012
Francis Klijn trainster sinds juni 2019